maanantai 21. tammikuuta 2013

Myöhäisillan porkkanapiirakka


Kohta alkaa tuntua siltä, että olisi paikallaan vaihtaa blogin nimeksi "kokeelliset kokkaukset"... On siis tullut taas aika leivonta-aiheisen postauksen. Kaupassa käydessäni iskin silmäni porkkanasosepakettiin, ja siitä se ajatus sitten lähti...

Muistelin nähneeni Pirkka-lehdessä porkkanapiirakkaohjeen, ja yritin muistella mitä siihen kuuluikaan... Kotona huomasinkin sitten ettei ihan kaikkia aineksia löytynytkään kaapista, joten soveltamiseksihan se (taas) meni.

Alla kuitenkin resepti, sovelletussa muodossaan...

Porkkanapiirakka

1/2 pakettia porkkanasosetta (á 500g)
2 dl sulaa voita
1 dl siirappia
1,5 dl sokeria (siirapin ja sokerin voi korvata 2,5 dl fariinisokerilla)
3 kananmunaa
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria

Tuorejuustokuorrute

Paketillinen tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
(rahkaa [meillä ei ollut, korvasin lusikallisella turkkilaista jogurttia])
Tilkka sitruunamehua
Tomusokeria

Sekoita porkkanasose, rasva, sokeri (ja siirappi) sekä munat keskenään.
Lisää sekoittaen jauhot, leivinjauhe, kaneli ja vaniljasokeri. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja paista n. 25 min 200 asteessa.

Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään tasaiseksi ja levitä jäähtyneen kakun päälle.

Kuten kuvasta näkyy, niin pakkohan oli heti maistaa... ja hyvää oli! Kuva on tumma ja sumea, sillä tunnetusti innostun leipomaan myöhään illalla tai yöllä. 

Omakotitaloasumisen iloja tämäkin...

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Postcrossing osa 2

Aktivoiduin taas Postcrossingin pariin pitkästä aikaa, ja tänään lähti yllä oleva kettuaiheinen kortti kohti Makedoniaa. Kortin nimi on "luonnetta ja lämpöä" ja sai ainakin lähettäjänsä hyvälle mielelle. Toivottavasti on myös vastaanottajan mieleen!

lauantai 12. tammikuuta 2013

Kookin puuhat


Nanna-corgi torjui välipäivätylsyyttä puuhastelemalla Buster Cube-namikuutionsa kanssa. Käytössä on "isojen koirien" suurempi kuutio, mikä lisää haastetta hieman, vaikka kuutio on "helpoimmalla" asetuksella.

Nanna kantaakin yleensä kuution jollekin alustalle (kuten viltille tai matolle), jotta se ei liukuisi karkuun.

Pientä kuutiota pitäisi kai kokeilla joskus, siinä joudutaan varmaankin lisäämään vaikeusastetta. Nanna tyhjentää kaikenlaiset puuhapallot alta aikayksikön, Älypelit joissa nostellaan juttuja tai pyöritellään levyjä paiskotaan seinään heti hetken haistelun jälkeen.

Nannalla on hyvin Aleksanteri Suuri-tyyppinen suhtautuminen älyleluihin...

Mitä äly-/puuhaleluja  muilla on käytössä? Kuution lisäksi meillä on pari palloa sekä Kong classic, joka jaksaa kyllä kiinnostaa - sekä maapähkinätäytteellä että ilman.

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Drunken muffins eli rommiomena-muffinssit

Viime jouluna leivoin onnistuneesti englantilaisen hedelmäkakun ohjeella muffinsseja, joten tämä vuonna ajattelin kokeilla miten Romtopf-omenat taipuvat muffinsseiksi. Koska halusin reseptiin joulun tuntua, lisäsin taikinan joukkoon myös piparkakkumaustetta.

Taikinan ohje pohjautuu löyhästi Englantilaisen hedelmäkakun ohjeeseen.


200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
2 dl silputtuja rommiomenoita  
(tai vaihtoehtoisesti 2-3 dl tuoreita tai kuivattuja omenoita, joiden annetaan hetki maustua rommissa)
1/2 dl rommia (itse käytin Romtopf-ruukun lientä)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
(piparkakkumaustetta oman maun mukaan)
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon munat yksitellen. Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri sekä mausteet jauhoihin. Lisää voivaahtoon omenat, rommi ja jauhoseos.
Annostele taikina muffinssivuokiin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 10 min, kokeile kypsyyttä tikulla.

Koska rommiomenoissa on melko reilusti prosentteja, kannattaa huomioida että kaikki alkoholi ei paiston aikana haihdu. Nämä eivät ole mitään lasten ruokaa :)

maanantai 10. joulukuuta 2012

Romtopf-kokeilu

Mikä on tulos, kun yhdistetään oman pihan omenat 54% Stroh-rommiin?

En tiedä (vielä), mutta aion ottaa selvää!


Syksyllä hillon keittämisen lomassa heräsi ajatus jonkin aivan uuden kokeilemisesta. Muistin lukeneeni artikkelin hedelmien säilömisestä alkoholin avulla, ja päätin kokeilla jotain Romtopfin tapaista, mutta omenoista.

Ryhdyin siis tuumasta toimeen, ja sulloin ison lasipurkin täyteen omenalohkoja. Sitten lorautin pullollisen rommia ja reilusti sokeria (fariini- ja talous-) päälle. Purkki on siitä lähtien saanut levätä pimeässä ja viileässä kellarikomerossa, pariin otteeseen olen varovaisesti käynyt sitä kääntelemässä.

Yllä olevasta kuvasta näkee, miltä purkki sisältöineen näyttää nyt. Sokeri näyttää liuenneen nätisti, ja rommi on muuttunut tumman punertavan ruskeaksi. Pohjalla näkyy pieniä hedelmälihan palasia. Ensi viikolla olisi tarkoitus avata purkki ensimmäistä kertaa 3 kuukauteen, ja katsoa mihin kaikkeen alkoholipitoiset omenat keittiössä taipuvatkaan...

Siitä enemmän ensi viikolla :)

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Winter.

Happiness is...

A warm fire in the stove...

...and a thick blanket up to your ears.

Remember to keep yourself (and your pets) warm and cozy when it's cold outside!